Kikar efter fasadsiffror

Författare:

Har ni funderat över fasadsiffror någon gång? Jag hade inte gjort det förrän jag flyttade upp till storstaden förra sommaren. Stockholm hade varit en stad jag bara besökt några gånger. En gång med syster, en gång med bror och en gång med fotbollslaget. Detta är oerhört längesen så när jag väl flyttade kändes det som en helt ny stad. En stad full av fasadsiffror. Ja, ni har helt rätt – detta inlägg kommer uteslutande att handla om fasadsiffror. Nu åker vi.

Det var faktiskt ett ganska kort tag efter att jag hade flyttat upp som det slog mig. Insikterna om fasadsiffror. Den mest övergripande insikten handlade om utseendet, eller snarare variationerna. Fasadsiffrorna såg så oerhört olika ut bara man gick ett varv runt kvarteret. Faktum är att jag började dokumentera detta. Jag hade, som ni kanske hör, inte så himla mycket vänner där i början. Nej, jag gick promenader och kartlade fasadsiffror, det var vad jag gjorde. Vissa var svarta och vissa var vita. Då skulle jag ändå säga att de allra flesta var svarta men det berodde lite på hur fasaden såg ut. Ljusa fasadsiffror kunde man se på mörkare fasader. Jag antar att det man vill åt är att det ska skilja sig en smula. På vissa hus var fasadsiffrorna väldigt svåra att hitta. Detta kunde bero på att de var dolda, väldigt små eller just det som jag sa: att kontrasterna inte var lika markerande.

Hur som helst så har jag nu, efter att ha bott här i 1,5 år, sett allt man kan se på fronten för fasadsiffror skulle jag säga. Det finns en typ som är betydligt vanligare än alla andra. Problemet var bara att jag inte visste vad fasadsiffrorna bestod av. Jag är kort så jag nådde aldrig upp att känna efter. Som jäkla tur var så var det en fasad som skulle få uppmonterat nya siffror en dag när jag var ute på promenad. Jag passade då på att gå fram och fråga vad det var för slags fasadsiffror som de satte upp. Det märktes att killen inte var van att få den frågan på jobbet. Han vände sig om mot mig och tittade på mig förvånat, sedan svarade han lugnt: ”Ehm, det är fasadsiffror i aluminium”. Jag log, nickade, tackade och spatserade vidare längs Hornsgatan för att undersöka fler fasadsiffror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *